November

In de maand November 2023 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

  • Mercurius – In deze maand is Mercurius niet zichtbaar
  • Venus – Staat weer te “schijnen”. aan de ochtendhemel. Venus trok in Augustus voor de Zon langs van de “avondhemel” naar de “ochtendhemel”.
  • Mars – Is deze maand niet zichtbaar.
  • Jupiter – De grootste planeet komt in de avond reeds op. hij is terug te vinden in sterrenbeeld Ram en als heldere “ster” makkelijk terug te vinden. Met een kleine sterrenkijker zijn reeds de 4 heldere Manen goed zichtbaar. Begin November komt Jupiter in oppositie en is hij de hele nacht zichtbaar.
  • Saturnus – Saturnus stond op 27 Augustus in oppositie en staat dus tegenover de Zon. Kijk als het donker wordt naar het Zuid-Oosten waar Saturnus als een redelijk heldere “ster” laag aan de hemel staat. Met een kleine kijker kan je reeds de prachtige ringen om de planeet zien en wellicht ook de heldere maan Titan.

De planeet Uranus staat circa 10 graden ten oosten van Jupiter en de planeet Neptunus circa 20 graden ten oosten van Saturnus. Beide planeten zijn alleen met een kijker te vinden.