Over ons

Bekend in De Zilk

Sterrenwacht Foucault is de particuliere sterrenwacht van Henny en IJsbrand van Straalen. De sterrenwacht is gelegen tegenover de bollenvelden in het plaatsje De Zilk op 500 meter afstand van het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ondanks de uitgebreide verlichting in de Randstad zijn de Sterren en Planenten nog altijd zichtbaar.

Sterrenwacht Foucault opent haar deuren voor het publiek. Op afspraak is de sterrenwacht te bezoeken. Wilt u met familie, vrienden of met kinderen meer te weten komen over het fascinerende Heelal, dan ontvangen wij groepen van 6 tot 8 personen op afspraak. Wij geven dan uitleg over Maan, Planeten, Sterren en Deep Sky.

Observatorium

Vanaf 2007 hebben we hard gewerkt om onze Sterrenwacht op te bouwen. We nemen zowel de Zon, de Maan, Planeten en Sterren waar, zowel visueel als fotografisch. De Sterrenwacht heeft de beschikking over meerdere telescopen. In het observatorium staat een grote telescoop om naar de Maan en de Planeten te kijken. Daarnaast hebben we verschillende verplaatsbare telescopen. Foto’s maken we met de webcam en digitale camera, maar we hebben ook nog altijd een doka waarin we zelf natte foto’s afdrukken.

Léon Foucault

Jean Bernard Léon Foucault (1819 – 1868) was een Frans natuurkundige. Hij werd vooral bekend door de Slinger van Foucault, een instrument waarmee hij de draaiing van de aarde kon aantonen. Ook deed hij als een van de eerste accurate metingen aan de lichtsnelheid en ontdekte de kracht van wervelstroom die ook wel Foucault stroom wordt genoemd. De Foucault krater op de Maan is naar hem genoemd. Eveneens ontwikkelde hij een manier om parabolische en sferische telescoop spiegels op hun vormnauwkeurigheid te testen.

Henny & IJsbrand van Straalen

Henny van Straalen had van jongs af aan altijd interesse in de natuur en sterrenkunde. In 1993 was ze begonnen met een basiscursus sterrenkunde bij de Volkssterrenwacht Copernicus in Haarlem. Na de cursus is zij actief geworden als secretaris en was zij altijd actief bij open avonden, lezingen en Open Sterrenkijkdagen voor het publiek. Ze heeft bij Copernicus een astrofotografie club opgericht dat om de 14 dagen bij elkaar kwam op de zaterdagavond om gezamenlijk met de hobby bezig te zijn. In 1995 is zij daarnaast ook lid geworden van de Werkgroep Leidse Sterrewacht. Vanaf 1997 is ze daar verder gegaan met het helpen en organiseren van Open Sterrenkijkdagen, lezingen en rondleidingen.

IJsbrand van Straalen deed zijn eerste astronomische waarneming in 1975. Sindsdien is hij gegrepen door de Zon, de Maan, Planeten en Deep Sky. Ook levert hij bijdragen aan verschillende nationale werkgroepen. Vanaf 1990 is hij 8 jaar voorzitter geweest van de Werkgroep Astrofotografie en vanaf 2002 is hij 4 jaar voorzitter geweest van de Werkgroep Maan en Planenten. Hij is van jongs af aan actief als astrofotograaf.

In 2004 zijn Henny en IJsbrand van het Westland naar De Zilk verhuist en hebben hun eigen sterrenwacht open gesteld voor publiek. Daarnaast blijven zij ook actief als waarnemers en astrofotografen.