Sterrenhemel

De sterrenhemel heeft ons elke dag wel iets te bieden. Op deze webpagina geeft Sterrenwacht Foucault een overzicht van de leukste gebeurtenissen die in de komende tijd te zien zijn. Meestal in de avond en nacht en soms zelf ook overdag.

Planeten

 • April

  In de maand April 2024 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

  • Mercurius – Begin maand is de planeet Mercurius nog een paar dagen aan de avondhemel zichtbaar. Kijk even na Zonsovergang richting het Westen. Met een verrekijker is Mercurius iets makkelijker te vinden.
  • Venus – Deze maand staat de planeet alweer te dicht bij de zon om haar te kunnen zien.
  • Mars – Is deze maand slecht zichtbaar, hij komt op in de ochtend als de schemering begint.
  • Jupiter – De grootste planeet staat in de avond aan de westelijke hemel. Hij is terug te vinden in sterrenbeeld Ram en als heldere “ster” makkelijk terug te vinden. Met een kleine sterrenkijker zijn reeds de 4 heldere Manen goed zichtbaar.
  • Saturnus – Saturnus is deze maand niet meer makkelijk terug te vinden aan de ochtendhemel. Hij staat vlak bij Mars.

  De planeet Uranus staat ten oosten van Jupiter en de planeet Neptunus is deze maand niet te zien. Beide planeten zijn alleen met een kijker te vinden.

Dagkalender

 • Maan, Plejaden en Jupiter 10 en 11 April

  Deze avonden passeert de Maan de Plejaden. Volg dit fenomeen gedurende de nacht met het blote oog of met een verrekijker. Ook Jupiter en ook Uranus zijn te zien; deze laatste alleen met een verrekijker of telescoop. Kijk verder ook nog naar de Komeet 12P/Pons/Brookes. Zal lastig zijn met het blote oog, maar lukt wel met een verrekijker. Zie onderstaand zoekplaatje.

 • Maan bij Plejaden op vrijdag 16 februari

  Deze avond passeert de Maan de Plejaden. Volg dit fenomeen gedurende de nacht met het blote oog of met een verrekijker.

 • Volle Maan in samenstand met Castor en Pollux op woensdag 24 Januari

  Deze dag staat de Maan in het sterrenbeeld Tweelingen. In de avond is de Maan te zien onder de twee hoofdsterren Castor en Pollux. Een makkelijke manier om deze stereen een keer te vinden aan de hemel en sterrenbeeld Tweelingen te herkennen.

 • Maan bedekt Venus overdag op donderdag 9 november

  Deze dag wordt de planeet Venus door de Maan bedekt. Dit gebeurt overdag. Om 10.48 uur vindt de intrede om 10.48 uur plaats aan de verlichte maanrand. Met een verrekijker is dit goed te zien. Pas om 11.56 uur is de uittrede aan de onverlichte rand. De Maan is voor 15% verlicht en staat ten Westen (rechts) van de Zon. Met een telescoop is ook te zien dat Venus voor de helft is verlicht. Overigens is dit fenomeen niet zeldzaam. In de periode 2000-2030 is dit 60 keer ergens op de Aarde te zien.

 • “Maansverduistering” zaterdag 28 oktober

  Tijdens de Nacht-van-de-Nacht is ‘s-avonds een gedeeltelijke Maansverduistering te zien. Hou de Maan vanaf acht uur tot middernacht in de gaten. Zie ook onderstaande afbeelding waarin positie 1 overeenkomt met acht uur en positie 5 met middernacht. In die periode schuift de Maan door de bijschaduw van de aarde en wordt de maan iets minder verlicht. Van 21.35 tot 22.53 uur (positie 2 tot en met positie 4) raakt de Maan de kernschaduw en is een klein deel van de Maan verduisterd. Dit is al met het blote oog te zien, maar ook met een verrekijker en telescoop is de verduistering te zien.