Sterrenhemel

De sterrenhemel heeft ons elke dag wel iets te bieden. Op deze webpagina geeft Sterrenwacht Foucault een overzicht van de leukste gebeurtenissen die in de komende tijd te zien zijn. Meestal in de avond en nacht en soms zelf ook overdag.

Planeten

 • April

  In de maand April 2023 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

  • Mercurius – Is deze maand zichtbaar aan de avondhemel. Kijk in de schemering in het Westen. Op 11 april staat Mercurius op zijn hoogst. Met een kijker zijn de schijngestalten goed te zien
  • Venus – Is in de avond te zien nadat de Zon is ondergegaan. Het lijkt net een vliegtuig, maar blijft dan “stil” staan.
  • Mars – Staat in sterrenbeelden Tweelingen en staat in de avond in het Zuid-Westen. Let ook op dat Mars in de loop van de dagen naar het Oosten ” beweegt” ten opzicht van de Sterren.
  • Jupiter – Is deze maand niet zichtbaar.
  • Saturnus – Is in de tweede helft van de maand weer zichtbaar aan de ochtendhemel net voordat de zon opkomt.

  De planeet Uranus verdwijnt deze maand uit het zicht.

Dagkalender

 • 6 April Volle Maan

  Vandaag is de eerste Volle Maan na het begin van de Lente. Dat betekent dat Pasen op de Zondag 9 April is. Bekijk de Volle Maan met het blote oog, een verrekijker of een telescoop en kijk om je heen hoeveel licht zij geeft. Of probeer een foto te maken.

 • Januari en Februari 2023 – Komeet C/2022 E3 (ZTF)

  De komeet C/2022 E3 (ZTF) werd ontdekt in de eerste helft van maart 2022. Het object heeft een vrijwel parabolische baan, en dit is waarschijnlijk de enige) keer dat het langs de Zon scheert.

  De komeet is zowel zichtbaar aan de ochtend- als avondhemel. Wij zien de grootste helderheid rond 1 februari: magnitude +4,8. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is rond 28 januari. Het object heeft dan een helderheid van +5,1m en is met een verrekijker al te zien. Merk op dat een diffuse komeet lastiger waar te nemen is dan een ster met dezelfde helderheid.

 • Donderdag op vrijdag 17/18 november 2022 – Vallende sterren

  Deze nacht nacht heeft de meteoorzwerm Leoniden zijn maximum. Kijk in de nanacht en tegen de ochtend richting het Oosten. Vermoedelijk zijn er slechts enkele “Vallende sterren” per uur te zien.

 • Zondag 13 november 2022 – Maan in het Sterrenbeeld Tweelingen

  Deze nacht staat de Maan in het Sterrenbeeld Tweelingen. Met behulp van het kaartje zijn de Sterren te herkennen, waarbij Castor en Pollux de twee helderste zijn. De Maan staat deze nacht 2 graden ten Zuiden van Pollux. Op Maandagochtend staat de Maan in het verlengde van de lijn Castor-Pollux.

 • Maandag 26 september 2022 – Jupiter dichtst bij de aarde sinds 59 jaar

  Deze nacht staat de planeet Jupiter het dichts bij de Aarde sinds 59 jaar. Elk jaar staan de Zon, de Aarde en Jupiter op een lijn en dan spreken astronomen over de oppositie van de planeet Jupiter. In de loop van de avond komt Jupiter in het Oosten op en is als “helderste ster” aan de hemel te zien. Kijk ook eens met een verrekijker naar de planeet en speur of de 4 helderste manen ook zichtbaar zijn. Met een telescoop zijn ook de wolkenbanden op de planeetschijf te zien. De komende maanden blijft Jupiter prominent zichtbaar aan de hemel.