De sterrenhemel heeft ons elke dag wel iets te bieden. Op deze webpagina geeft Sterrenwacht Foucault een overzicht van de leukste gebeurtenissen die in de komende tijd te zien zijn. Meestal in de avond en nacht en soms zelf ook overdag.

Planeten
- September
In de maand September 2023 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.
- Mercurius – In de 2e helft van de maand is Mercurius weer goed zichtbaar aan de ochtendhemel. Kijk als de schemering inzet naar het Oosten.
- Venus – Staat weer te “schijnen”. aan de ochtendhemel. Venus trok in augustus voor de Zon langs van de “avondhemel” naar de “ochtendhemel”. Kijk vanaf 5.00 uur in het Oosten.
- Mars – Is deze maand niet zichtbaar.
- Jupiter – De grootste planeet komt in de avond reeds op. hij is terug te vinden in sterrenbeeld Ram en als heldere “ster” makkelijk terug te vinden. Met een kleine sterrenkijker zijn reeds de 4 heldere Manen goed zichtbaar.
- Saturnus – Saturnus stond op 27 Augustus in oppositie en staat dus tegenover de Zon. Kijk als het donker wordt naar het Zuid-Oosten waar Saturnus als een redelijk heldere “ster” laag aan de hemel staat. Met een kleine kijker kan je reeds de prachtige ringen om de planeet zien en wellicht ook de heldere maan Titan.
De planeet Uranus staat circa 10 graden ten oosten van Jupiter en de planeet Neptunus circa 20 graden ten oosten van Saturnus. Beide planeten zijn alleen met een kijker te vinden.
Dagkalender
- Komeet Hartley 2
Deze maand is de komeet Hartley 2 redelijk goed zichtbaar aan de hemel. Tegen het einde van de maand heeft de komeet een helderheid van ca. magnitude +7. Probeer aan de hand van onderstaande kaart met sterrenbeelden de komeet te vinden met een verrekijker of kijker. Vanaf middernacht zou dat moeten lukken.
- Venus op haar helderst
Donderdag 14 september is Venus op haar helderst. Vanaf eind Augustus is Venus weer te zien aan de ochtendhemel. Op deze dag is haar helderheid magnitude -4,8. Vergelijk dit eens met de helderste ster Sirius die 45 graden naar het Zuiden aan de hemel staat. Sirius heeft een helderheid van magnitude -1,5. Venus is daarmee 20 maal helderder dan Sirius.
Kijk vooral ook met een kijker naar Venus. Dan zie je een heldere sikkel. Zie ook onderstaande afbeelding: Venus is in augustus voorlangs de Zon gegaan van “links” naar “rechts” en heeft nu een smalle sikkel. In de loop van de maand wordt deze sikkel breder en de diameter van Venus neemt af.
- Meteorenzwerm Perseiden
Rond 11-14 Augustus zijn weer vallende sterren te zien. Dit zijn de bekende Perseiden, een van de bekendste en rijkste zwermen. Per uur zijn enkele meteoren te zien. Kijk naar het Oosten in de avond of nog liever in de nacht na 2:00 uur. De meteoren lijken te komen uit één punt, de radiant. Zie ook onderstaand kaartje met nabij gelegen sterrenbeelden. Per uur zijn er enkele vanuit de stad te zien, terwijl op een donkere locatie er meer te zien zijn. In de nacht van 12 op 13 Augustus zijn naar verwachting te meeste te zien.
- Lichtende nachtwolken in Juni & Juli
In de tweede helft van Juni en eerste half van Juli zijn bij helder weer lichtende nachtwolken te zien. Kijk tussen 11.30 en 3.00 uur naar de noordelijke hemel waar mogelijk ijle wolken te zien zijn met een zilverwit of iets blauwe kleur. De wolken staan meestel net boven de horizon, maar een enkele keer ook hoger aan de hemel. Het zijn ijsdeeltjes op een hoogte van 75-85 km in onze atmosfeer zitten en op die hoogte nog beschenen worden door de Zon. De patronen van de wolken veranderen door de hoge windsnelheden op die hoogte. Probeer ook foto’s te maken, dat lukt al eenvoudig met een moderne mobiele telefoon.
- 6 April Volle Maan
Vandaag is de eerste Volle Maan na het begin van de Lente. Dat betekent dat Pasen op de Zondag 9 April is. Bekijk de Volle Maan met het blote oog, een verrekijker of een telescoop en kijk om je heen hoeveel licht zij geeft. Of probeer een foto te maken.