Sterrenhemel

De sterrenhemel heeft ons elke dag wel iets te bieden. Op deze webpagina geeft Sterrenwacht Foucault een overzicht van de leukste gebeurtenissen die in de komende tijd te zien zijn. Meestal in de avond en nacht en soms zelf ook overdag.

Planeten

 • November

  In de maand november 2022 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

  • Mercurius – Is deze maand niet zichtbaar.
  • Venus – Is deze maand niet zichtbaar.
  • Mars – Staat in sterrenbeelden Stier en komt in de loop van de avond in het Oosten op. Begin December is Mars in oppositie en staat dan het dichtste bij de Aarde. Let ook op dat Mars in de loop van de dagen naar het Westen ” beweegt” ten opzicht van de Sterren.
  • Jupiter – Is al eerder zichtbaar als het donker is geworden. Het is de heldere ‘ster’ in het Zuid-Oosten en de hele nacht goed zichtbaar is. Met een verrekijker zijn de Maantjes mogelijk zichtbaar en met een telescoop zelfs de wolkenbanden op het oppervlak.
  • Saturnus – Is in de avondschemering zichtbaar in het Zuid-Westen. Kijk eens met een kijker naar de fantastisch mooie ringen en wellicht ook nog een of meer Manen.

  De planeten Uranus en Neptunus zijn alleen zichtbaar met een kijker. Neptunus staat in de buurt van Jupiter en Uranus is later in de nacht zichtbaar in de buurt van Mars.

Dagkalender

 • Donderdag op vrijdag 17/18 november 2022 – Vallende sterren

  Deze nacht nacht heeft de meteoorzwerm Leoniden zijn maximum. Kijk in de nanacht en tegen de ochtend richting het Oosten. Vermoedelijk zijn er slechts enkele “Vallende sterren” per uur te zien.

 • Zondag 13 november 2022 – Maan in het Sterrenbeeld Tweelingen

  Deze nacht staat de Maan in het Sterrenbeeld Tweelingen. Met behulp van het kaartje zijn de Sterren te herkennen, waarbij Castor en Pollux de twee helderste zijn. De Maan staat deze nacht 2 graden ten Zuiden van Pollux. Op Maandagochtend staat de Maan in het verlengde van de lijn Castor-Pollux.

 • Maandag 26 september 2022 – Jupiter dichtst bij de aarde sinds 59 jaar

  Deze nacht staat de planeet Jupiter het dichts bij de Aarde sinds 59 jaar. Elk jaar staan de Zon, de Aarde en Jupiter op een lijn en dan spreken astronomen over de oppositie van de planeet Jupiter. In de loop van de avond komt Jupiter in het Oosten op en is als “helderste ster” aan de hemel te zien. Kijk ook eens met een verrekijker naar de planeet en speur of de 4 helderste manen ook zichtbaar zijn. Met een telescoop zijn ook de wolkenbanden op de planeetschijf te zien. De komende maanden blijft Jupiter prominent zichtbaar aan de hemel.

 • Zaterdag 3 september 2022 – Maan Eerste Kwartier

  De Maan is vandaag in Eerste Kwartier. We zien haar ’s avonds. Rechtsonder de Maan staat op 2 graden een ster met een oranje kleur. Dat is Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

 • Donderdag 8 september 2022 – Mars bij Hyaden

  Deze nacht staat de planeet Mars bij de grote open sterrenhoop Hyaden. De planeet Mars is helder (magnitude -0,3) dan de hoofdster Aldebaran (magnitude +0,9). Kijk eens goed naar de kleur van beide, ze hebben een oranje kleur. Mars is de ‘bovenste’ van de twee en Aldebaran staat te twinkelen. Bekijk dit ook eens met een verrekijker, dan zijn ook meerdere sterren te zien van de Hyaden. De Hyaden zijn de ‘kop’ van het sterrenbeeld Stier.