Augustus

In de maand Augustus 2023 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

  • Mercurius – Is deze maand niet zichtbaar.
  • Venus – Is deze maand niet zichtbaar. Venus trekt voor de Zon langs van de “avondhemel” naar de “ochtendhemel”. Mogelijk kunnen we Venus eind Augustus al aan de ochtendhemel zichtbaar en anders in September.
  • Mars – Is deze maand niet zichtbaar.
  • Jupiter – De grootste planeet komt in de avond reeds op. hij is terug te vinden in sterrenbeeld Ram en als heldere “ster” makkelijk terug te vinden. Met een kleine sterrenkijker zijn reeds de 4 heldere Manen goed zichtbaar.
  • Saturnus – Saturnus is op 27 Augustus in oppositie en staat dus tegenover de Zon. Kijk als het donker wordt naar het Zuid-Oosten waar Saturnus als een redelijk heldere “ster” laag aan de hemel staat. Met een kleine kijker kan je reeds de prachtige ringen om de planeet zien en wellicht ook de heldere maan Titan.

De planeet Uranus staat circa 10 graden ten oosten van Jupiter en de planeet Neptunus circa 20 graden ten oosten van Saturnus. Beide planeten zijn alleen met een kijker te vinden.