Juni & Juli

In de maanden Juni en Juli 2023 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

  • Mercurius – Is deze maanden niet zichtbaar.
  • Venus – Is in de avond te zien nadat de Zon is ondergegaan. Het lijkt net een vliegtuig, maar blijft dan “stil” staan. Als je een kijker hebt, dan is te zien dat Venus net als de Maan schijngestalten heeft. Begin Juni is het nog een “half maantje”, maar in de loop van Juli krijgt Venus een ” sikkeltje”. Later in Juli staat Venus zo zicht bij de Zon dat zij niet langer zichtbaar is.
  • Mars – Staat in sterrenbeeld Leeuw en staat in de avond in het Westen in de buurt van Venus. Vanaf half Juli zal de zichtbaarheid steeds moeilijker worden.
  • Jupiter – De grootste planeet is weer aan de vroeger hemel zichtbaar in het Noord-Oosten. Eind Juli komt hij vlak na middernacht op.
  • Saturnus – Saturnus is al eerder aan de hemel zichtbaar. Kijk na middernacht naar het Oosten / Zuid-Oosten waar Saturnus als een redelijk heldere “ster” laag aan de hemel staat. Met een kleine kijker kan je reeds de prachtige ringen om de planeet zien en wellicht ook de heldere maan Titan.

De planeet Uranus staat circa 10 graden ten oosten van Jupiter en de planeet Neptunus circa 20 graden ten oosten van Saturnus. Beide planeten zijn alleen met een kijker te vinden.