De sterrenhemel heeft ons elke dag wel iets te bieden. Op deze webpagina geeft Sterrenwacht Foucault een overzicht van de leukste gebeurtenissen die in de komende tijd te zien zijn. Meestal in de avond en nacht en soms zelf ook overdag.
Planeten
- November
In de maand November 2024 zijn de volgende planeten met het blote oog zichtbaar aan de hemel.
- Mercurius – Mercurius staat wel aan de avondhemel, maar is niet goed te zien met het blote oog.
- Venus – Deze maand staat deze planeet aan de avondhemel laag boven de zuidwestelijke horizon.
- Mars – Is deze maand weer zichtbaar vanaf de laatste avond totdat de zon opkomt. Zoek het sterrenbeeld Tweelingen en zie de derde “ster” nabij Casper en Pollux.
- Jupiter – De grootste planeet is in de nanacht zichtbaar als heldere “ster” in het oosten en in de vroege ochtend in het zuiden.
- Saturnus – Saturnus is n de avond reeds zichtbaar. Kijk naar het zuidoosten.
De planeet Uranus staat in de buurt van Jupiter en de planeet Neptunus is deze maand weer te zien in de buurt van Saturnus, maar hij is wel lastig te vinden.
Dagkalender
- Maansverduistering woensdag 18 september vanaf 2.41 uur
In de nacht van 17 op 18 september vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Slechts 9% van de kernschaduw bedekt de Maan. Zie ook onderstaande figuur.
- Maan komt in de bijschaduw (2.41 uur)
- Maan komt in de kernschaduw (4.13 uur)
- Maximum (4.45 uur)
- Maan verlaat kernschaduw (5.16 uur)
- Maan verlaat bijschaduw (6.48 uur)
Als de Maan in de bijschaduw komt, dan zie je dat het dat de de helderheid lokaal afneemt. Als de Maan in de kernschaduw komt is er een ” hapje” uit de Maan. Kijk met het blote oog, verrekijker of telescoop. - Lichtende nachtwolken in Juni & Juli
In de tweede helft van Juni en eerste half van Juli zijn bij helder weer lichtende nachtwolken te zien. Kijk tussen 11.30 en 3.00 uur naar de noordelijke hemel waar mogelijk ijle wolken te zien zijn met een zilverwit of iets blauwe kleur. De wolken staan meestel net boven de horizon, maar een enkele keer ook hoger aan de hemel. Het zijn ijsdeeltjes op een hoogte van 75-85 km in onze atmosfeer zitten en op die hoogte nog beschenen worden door de Zon. De patronen van de wolken veranderen door de hoge windsnelheden op die hoogte. Probeer ook foto’s te maken, dat lukt al eenvoudig met een moderne mobiele telefoon.
- Maan, Plejaden en Jupiter 10 en 11 April
Deze avonden passeert de Maan de Plejaden. Volg dit fenomeen gedurende de nacht met het blote oog of met een verrekijker. Ook Jupiter en ook Uranus zijn te zien; deze laatste alleen met een verrekijker of telescoop. Kijk verder ook nog naar de Komeet 12P/Pons/Brookes. Zal lastig zijn met het blote oog, maar lukt wel met een verrekijker. Zie onderstaand zoekplaatje.
- Maan bij Plejaden op vrijdag 16 februari
Deze avond passeert de Maan de Plejaden. Volg dit fenomeen gedurende de nacht met het blote oog of met een verrekijker.
- Volle Maan in samenstand met Castor en Pollux op woensdag 24 Januari
Deze dag staat de Maan in het sterrenbeeld Tweelingen. In de avond is de Maan te zien onder de twee hoofdsterren Castor en Pollux. Een makkelijke manier om deze stereen een keer te vinden aan de hemel en sterrenbeeld Tweelingen te herkennen.